/ Frukost / Paleo /

Frukostgröt- mina favoritrecept

Jag är en stor förespråkare av frukost. Frukost skall smaka gott, mätta länge och tillgodose kroppen med bra näring. Min kropp är för viktig för att fyllas med skräp. Den ska hålla som redskap i mitt arbete, prestera bra på träning och tävling och inte att förglömma så skall den må bra i vila också och hålla länge! Här kommer några av mina grötfavoriter, samtliga laktos- och glutenfria men det går utmärkt att använda vanlig mjölk och att tillsätta tex havregryn i alla utom den med ägg! 



Quinoagröt 1 port:
1,5 dl kokt quinoa
1,5 dl mandelmjölk
1 banan, skivad
2 tsk torkad frukt (gojibär och russin för mig)
Kanel
Salt

Topping: 
halva bananen
Valnötter (eller annan sort)
Kanel (kardemumma säkert också jättegott)

Koka halva skivade bananen tillsammans med resten av ingredienserna, ca 8 min. 
Mikron fungerar också.




Nötfri paleogröt 1 port:


2 ägg
2 msk kokosmjöl
0,5 dl mandelmjölk
1 tsk pepparkakskrydda
(Nypa salt)

Koka allt i kastrull tills konsistensen blivit grötig. Jag toppade med äppelbitar och lite pumpa- och solroskärnor.




Sötpotatisgröt 1 port:


1 mogen banan
0,5 dl sötpotatismos (blomkål eller pumpa går också bra men jag tycker sötpotatisen blir godast)
1 dl kokosmjölk (eller mandelmjölk)
1 msk riven kokos
1 msk krossat linfrö
1 msk pumpafrö
(1 tsk chiafrö)
(Kardemumma, kanel eller vaniljpulver)
Frysta hallon

Mosa banan och blanda i övriga ingredienser, mjölk sist. Ställ i mikro ca 2,5 min eller på spisen.

Ta de frön och eventuella "superrot- bärpulver" du har hemma. Sötpotatis kokar jag och mixar i förväg, den håller ca fem dagar i kylen och går bra att frysa.


Mandel- och banangröt 1 port:

1 mogen banan

0,5 dl mandelmjöl

1 dl mandelmjölk 

Ev fröer som du tycker om


Mosa bananen och blanda i resten. Mikra ca 3 min. Gott att blanda med tex bär, kanel, kardemumma eller jordnötssmör!


frukost / gröt / paleo